Startsiden Om meg Artikler Fotogalleri Bøker Linker English

anne kari berg

Havemanden Claus Dalby


Stort sett er det konger, prinsesser og andre berømte personer som får roser kalt opp etter seg. Ingen ble derfor overrasket da Claus Dalby-rosen, en kremhvit skjønnhet, ble avduket under stor festivitas tidligere i år.

Det dufter sterkt av ramsløk. Vi var nemlig for tidlig ute og rekker en snarvisitt i Ris skov som er nærmeste nabo med Claus Dalby. Den er Danmarks eldste offentlige skog, gitt til befolkningen av dronning Margrete 1 på 1500-tallet. Et par hundre år senere skal visstnok spanske soldater fra Napoleons hær ha brakt ramsløken til skogen, og i dag er den ett av kjennetegnene ved Ris skov, sammen med de flotte naturstiene, flere badestrender og høye bøketrær. Men nok om Ris skov, klokken er elleve. Tiden er inne til å tre inn gjennom hageporten og møte mannen som har skrevet mer enn tyve hagebøker og som er så populær blant skandinaviske hagedyrkere at han må holde loddtrekning når han skal arrangere åpen hage. Men nå er hagen definitivt åpnet for Familiens utsendte. Og der står Claus Dalby i egen blide person og ønsker velkommen mot en bakgrunn av lindehekker og duvende liljer, roser og andre planteskjønnheter, mange tusen i tallet. Litt senere sitter vi i et av hagens tre veksthus og spiser rugbrød med sterk kaffe til.

-Om jeg er hyperaktiv? Ja det kan du kanskje si, svarer Claus Dalby når jeg fritter ham ut om hvordan det er mulig å nå over det hele i spennet fra hagedyrking til hagefotografering og forfatter- og forleggervirksomhet. For hagedyrker Dalby er også en svært suksessrik forlegger som har gitt ut mer enn 100 bøker på forlaget sitt, Klematis, og mens han drikker kaffe får han idè til enda en!

Tryllekunstner
Han ler når jeg spør om han har bakgrunn som gartner, eller kanskje som fotograf. For han er selvlært, og før han startet med hage tjente han til livets opphold som tryllekunstner.

-Jeg elsket å trylle da jeg var barn, og senere opptrådte jeg med show der jeg hadde hunder som gjorde kunster. Etter hvert ble jeg spurt om å skrive en tryllebok for barn. Det var slik jeg ble forlegger. Jeg er for øvrig også selvlært som fotograf, sier Claus Dalby, som de siste årene har vært på en rekke reiser i Skandinavia for å besøke og fotografere hager. Noen av hagene får kanskje plass i en av hagebøkene, andre blir lagt ut på bloggen hans på internett, en slags hagedagbok som for øvrig er en av de best besøkte hagebloggene i Europa.

-Jeg forsto tidlig hvor viktig det er å være på internett. Så jeg sørger for å legge ut et eller flere blogginnlegg hver dag. Å kommunisere med følgerne, eller fansen, om du vil, er viktig. På et tidspunkt lovte jeg en pose med frø av fiolette stokkroser til dem som ville følge bloggen min. Det ble 2000 stykker, sier Dalby, som heldigvis hadde gode hjelpere til å legge frø i poser og sende dem ut. For tiden har han fire gartnere som hjelper ham å stelle hagen i høysesongen.

Starten
Claus Dalby har alltid vært kreativ og opptatt av vakre ting. Som barn kunne han falle i staver over en vakker gjenstand i den kjente butikken Illums bolighus.

-Jeg var ikke en samler av den sorten som må ha for eksempel samtlige av vasene til Bjørn Wiinblad. Jeg samler på det jeg synes er vakkert av alle slag og bruker det i blomsterarrangementer som jeg fotograferer og viser på bloggen, sier Dalby, som merker stor interesse for det han viser frem.

-Nøkkelen til min suksess er at jeg er opptatt av å fortelle historier, sier Dalby og nevner et eksempel:

-En dame spurte meg på internett hvor jeg hadde fått tak i noen høye rørformete vaser. Jeg kunne ha svart at jeg hadde kjøpt dem på en hagemesse i Paris, men i stedet svarte jeg bare at jeg har kjøpt dem i Paris. Det høres jo mye bedre ut, synes du ikke? Det er viktig å skape forventning og porsjonere ut opplysninger, kort sagt å fortelle en historie, sier Dalby mens han tramper utålmodig med føttene, nu vil han ut! Og mens han viser frem sin fem mål store, overdådig blomstrende, romantiske hage forteller han hvordan han startet med hage for godt og vel tyve år siden.

Hage på TV
Det var møtet med den nå avdøde blomstermaleren Anne Just som gjorde Claus Dalby til "havemand." Hun hadde laget en praktfull hage i Hune på Vestkysten for å ha modeller for sine malerier. I hagen hennes opplevde Dalby hvordan man kunne male med blomster. De to kreative sjelene fant hverandre i lidenskapen ikke bare for det vakre, men også for det grenseløse.

-Jeg spurte henne om råd med hagen min, som var på planleggingsstadiet. "Jo, ser du," sa Anne Just, "du planter 1000 tulipaner. Og så planter du 2000 krokus…"

For å gjøre en lang historie kort; Claus Dalby og Anne Just begynte å lage hageprogrammer for fjernsyn. Hun var den hagekyndige, mens han var den som hadde erfaring i å kommunisere med et stort publikum. Serien Haven i Hune ble enormt populær. Og litt etter litt ble havemannen Claus Dalby til.

Han samarbeidet tett med Anne Just til hennes død i 2009 og sitter nå i styret for stiftelsen for Anne Justs have i Hune sammen med blant andre Justs ektemann, arkitekten og designeren Claus Bonderup.

-Jeg savner henne. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på Anne Just, sier Claus Dalby mens vi rusler på hagegangene som er dekket med vakker brunrød singel.

Gode råd
Et lett regnskyll har gitt blomstene et skjær av vårlig friskhet. Claus Dalby deler generøst ut av sine velprøvde hageråd. Ett av dem er at man bare bør plante en sort i hver krukke, så blir det lettere å rearrangere et krukkebed og lage nye stemninger. For man kan skape stemninger med farger og former, sier Claus Dalby, som denne sommeren tydligvis har dilla på bed som går i sitrongult, hvitt og grønt. Han ler litt når han blir spurt om det ikke er vanskelig å følge skiftende trender i hagen. -Det er jeg som lager trendene, sier han og fjerner en vissen blomst fra et bed med sitrongule liljer.

Et annet råd han gjerne gir videre er å ha mange like planter i bedet. Så kan man gjenta gruppen med like planter flere ganger som om man skulle komponere et musikkstykke. I stedet for toner komponerer man med former og farger, understreker Dalby som i sin meget store hage også er opptatt av å bruke trær, busker, hekker og bygninger for å skape struktur.

Bare gå i gang

Vinden suser gjennom bøkekronene på den andre siden av gjerdet. Da Claus Dalby begynte å anlegge hagen sammen med sin partner Jaume, fikk de ofte høre at det var synd med skogen som tok så mye lys. Claus Dalby er ikke enig med dem. For ham er skogen en viktig miljøskapende faktor som dessuten sørger for sval halvskygge for mange planter, som ikke er glad i full sol.

Mens vi går gjennom hagen, finner den hyperaktive hagedyrkeren stadig nye steder å smukkisere; her er hagesenterkasser som skal flyttes, hekkavfall som må rakes bort og hageslanger som skal ut av veien, i hvert fall mens man fotograferer.

Han understreker at hagefilosofien hans er sterkt påvirket av tankene til den før nevnte blomstermaleren Anne Just. -Å komme inn i hennes hage første gang…det var omtrent som å komme til Roma og smake lasagne for aller første gang etter at man bare hadde smakt det her hjemme i Danmark. Jeg tenkte: Hvis dette er hage, ja, så vil jeg også lage hage. Og når jeg får en innskytelse til noe jeg kan tenke meg å gjøre i hagen min, ja, så sier jeg slik hun pleide å si: Just do it. Det er ikke noe å lure på. Bare gå i gang.
Oppdatert 16.09.2014. Copyright (c) 2006-2014 Anne Kari Berg - All rights reserved